ADSL router

ADSL

Wanneer u uw internetaansluiting heeft via ADSL, staat er in uw huis vrijwel zeker een adsl router. De adsl router, ook wel internet router, breedband router of breedband adsl modem genoemd, komt in uw bezit zodra u een internetverbinding aanlegt.

Een adsl router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt. Dat kan bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk met het internet zijn. Een adsl router sluit u aan op uw modem. Zonder router kunt u niet meerdere computers aansluiten op internet. Een “modem/router” of een “multi-pc modem” is niets meer dan een Router en een Modem in één.

Met de adsl router kunt u verschillende netwerken van elkaar scheiden. Het apparaat zorgt er voor dat uw thuisnetwerk gescheiden wordt van het internet. Daardoor is uw computer of thuisnetwerk vanaf het internet onzichtbaar en niet te bereiken. Het apparaat zorgt dus voor een veilige verbinding met internet.

Wanneer u het internet op gaat doet uw computer een verzoek aan de adsl router om op internet een bepaalde webpagina op een bepaald internetadres op te halen. Als er aan het verzoek voldaan wordt en de webpagina aan de router geleverd wordt, bekijkt de router van welke computer het verzoek afkomstig was en zendt de pagina vervolgens naar deze computer. Als een een adsl router dit soort opdrachten voor één computer kan uitvoeren kan hij dat uiteraard ook voor meerder computers.

Moderne breedband internet routers kunnen op verschillende manieren uw computer verbinding laten maken met internet. Tegenwoordig is de draadloze verbinding erg populair. De verbinding via een netwerkkabel is nog steeds de snelste, eenvoudigste, betrouwbaarste en veiligste manier van verbinden.
De Thomson Speedtouch wordt door veel internetproviders bij het aanvragen van een internetverbinding geleverd. Wanneer u deze router bekijkt ziet u een kleine antenne op de achterkant van het apparaat. U zult begrijpen dat de draadloze verbinding via de antenne van de router zal verlopen. Aan de achterzijde van het apparaat vindt u één of meerdere aansluitpunten voor netwerkkabels.

Routers communiceren door middel van protocollen, zoals het Internet Protocol. Deze routeringsprotocollen hebben elk een eigen manier van routeberekening. Het meest uitgeklede protocol is het Routing Information Protocol. Er zijn twee manieren om te routeren, statisch en dynamisch. Statisch routeren betekent dat de router via een vaste weg connectie maakt met een volgende router. Dynamisch houdt in dat de router zelf de geschiktste weg berekent door middel van variabelen. Voorbeelden van die variabelen zijn afstand, kosten, belasting en bandbreedte.