Breedband Internet

ADSL

U kunt tegenwoordig op verschillende manieren toegang tot het internet krijgen. Was er vroeger alleen (analoog) inbel-internet, tegenwoordig zijn er diverse snellere alternatieven. Vrijwel iedereen kan zodoende de verbinding kiezen die het beste aan zijn of haar wensen tegemoet komt. De meest gebruikte manier van verbinding maken met het internet is breedband internet.

De term Breedband wordt vaak in combinatie met internet of netwerken gebruikt. Breedband betekent dat de verbinding met het netwerk wordt gemaakt met een ‘snelle’ verbinding. De snelheid wordt meestal uitgedrukt in kilobits of megabits per seconde (kbit/s of Mbit/s).. Hierbij wordt dan ook nog onderscheid gemaakt tussen de ontvangstsnelheid (download) of verzendsnelheid (upload). Er worden verschillende normen voor de term breedband internet gehanteerd. Volgens de OESO heeft een breedbandinternet verbinding een minimale downloadsnelheid van 256 kbit/s. De OPTA/Nma legt de grens tussen smalbandige en breedband internet toegang bij 128kbit/s.

Internet via ADSL en de kabel zijn al vormen van breedband internet. Dankzij investeringen in moderne technologie worden deze vormen steeds sneller. Eigenlijk is de vraag over wat nou wel en niet breedband internet genoemd mag worden, helemaal niet interessant. Het gaat erom dat er altijd voldoende capaciteit moet zijn. Wij vragen ons ook niet af hoeveel stroom er uit het elektriciteitsnet moet komen. We verwachten gewoon dat er altijd voldoende is om al onze apparaten op aan te sluiten en dat die goed functioneren. Zo moet het ook gaan met de datastroom. Die datastroom wordt steeds groter en het aantal gebruikers neemt elk jaar toe. Om steeds betere en snellere informatiediensten te kunnen maken, is een steeds bredere infrastructuur nodig.

Zowel via de kabel als via de telefoonlijn (adsl) is de vraag naar breedband internet enorm toegenomen. Daarnaast zijn er nog draadloze breedbandinternet aansluitingen (UMTS, WiFi en satelliet). Behalve consumenten investeren ook gemeenten, woningcorporaties, instellingen en instituten steeds meer in breedband internet. Denk hierbij aan de zorgsector, het onderwijs en de veiligheidssector. Glasvezel is daarbij een steeds vaker toegepaste technologie.