Internet providers

ADSL

Internetproviders, ook wel Internet service providers genoemd zijn organisaties die diensten verlenen op het gebied van internet. De meest voorkomende diensten van internetprovider zijn het aanbieden van hosting (hostingproviders) en het toegang bieden tot het internet, bijvoorbeeld via een ADSL, breedband of kabel verbinding (Access provider). Andere diensten van Internetproviders zijn het bieden van toegang tot nieuwsgroepen (usenet), diensten met betrekking tot e-mail, nieuwsbrieven, beveiliging van internetverbindingen, etc.

Met een internetprovider wordt in de volksmond vaak een Access Provider bedoeld. Omdat ADSL een populaire manier om acces tot het internet te krijgen is wordt ook vaak de naam ADSLprovider gebruikt. Meestal bieden ADSLproviders ook allerlei diensten aan die hen tot ISP maken. Een adslprovider is dus een bedrijf welke tegen betaling bij particulieren of bedrijven faciliteiten biedt om een computer toegang te geven tot het internet. In 1993 was XS4ALL een van eerste commerciële internetprovider van Nederland.

Vooral KPN is de laatste jaren erg actief geweest de ADSL-markt. In rap tempo werden onder meer Demon, Speedlink, 12move en Tiscali ingelijfd. Een groot deel van de ADSL-markt is dan ook inmiddels in handen van KPN. Begin 2009 telt KPN in Nederland, Duitsland en België ruim 2,5 miljoen breedband internet aansluitingen.

Op ADSLprijzen.nl vindt u o.a. de volgende internetproviders: